Jak se vám letos zadařilo se sklizní? Pokud se vám poštěstilo, určitě máte doma bedýnky s kilogramy zralého ovoce. A byla by velká škoda, kdyby se nakonec vyhodilo. Naštěstí pro vás máme 3 tipy, jak ho efektivně zpracovat, a navíc si na něm pochutnat.
Nezáleží na tom, jestli máte jablka, hrušky, jahody, nebo švestky. Ze všech přírodních ingrediencí se dá vykouzlit něco dobrého. Jsou to třeba marmelády, kompoty nebo pečené čaje, které představují univerzální pochoutku, a navíc vydrží i mnoho měsíců. Další dobrou zprávou je, že jejich výrobu zvládne opravdu každý (i ti, kdo na kuchaření moc nejsou).
Jak vyrobit domácí kompot
Snad nejsnadnější je příprava ovocného kompotu. Budete k tomu potřebovat pouze vámi vybrané ovoce, vodu a cukr. Jak na to?
- Nejdříve ovoce umyjte a zbavte stopek nebo pecek.
- Pak si ho naskládejte do připravených skleniček (u tvrdšího ovoce si ho musíte předvařit cca 5 až 15 minut, dokud nezměkne)
- Připravte si cukerný nálev (200 až 300 g cukru na 1 litr vody) a přiveďte k varu.
- Nálev míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí.
- Pokud chcete chuť zvýraznit, můžete podle chuti přidat koření (skořice, hřebíček) a citronovou šťávu.
- Nálev přelijte do sklenic, zavíčkujte je a vložte do hrnce s vodou.
- Sterilizujte zhruba 20 až 30 minut při teplotě 85 až 90 °C.
- Nakonec sklenice vyndejte, nechte vychladnout a uložte na chladné místo.
Tip: Pokud chcete mít kompot co nejjemnější, doporučujeme oloupat slupku z ovoce (například jablka, hrušky, broskve).
Jak zavařit marmeládu snadno a rychle
O něco náročnější je výroba marmelády. Opět to ale není nic, co byste nezvládli. Kromě vybraného ovoce, cukru a citronové šťávy budete potřebovat také pektin – přírodní zahušťovadlo. A tady už je stručný postup:
- Ovoce omyjte, oloupejte (pokud je to potřeba) a odstraňte pecky nebo jádra.
- Nakrájejte ho na malé kousky nebo jej rozmixujte podle požadované textury výsledné marmelády.
- Vložte ovoce do velkého hrnce a začněte ho pomalu zahřívat. Pokud používáte ovoce s nízkým obsahem pektinu, můžete pektin přidat podle návodu na obalu.
- Přidejte citronovou šťávu (asi 1–2 lžíce na každý kilogram ovoce).
- Jakmile se ovoce začne mírně vařit, přidejte cukr a směs míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Zvyšte teplotu a přiveďte směs k varu.
- Marmeládu vařte, dokud nedosáhne bodu želírování. Jak to zkontrolovat? Pomocí cukrářského teploměru. Marmeláda je hotová, jakmile dosáhne teploty asi 104 °C.
- Pokud se na povrchu utvoří pěna, jemně ji lžící odstraňte, aby směs zůstala čirá.
- Horkou marmeládu nalijte do sterilizovaných sklenic (až po okraj) a pevně uzavřete.
- Nakonec sklenice nechte vychladnout, otočte dnem nahoru (na cca 10 minut) a uložte do chladu.
Tip: Během vaření se do vzduchu uvolňují výpary, které má zachytit digestoř. Jestliže se vůně stále drží, je na čase vyměnit filtr do digestoře.
Jak připravit výborný pečený čaj
Nic nezahřeje v chladnějších měsících tak jako ovocný pečený čaj. Na jeho přípravu můžete použít cokoliv, co máte rádi. Od jablek a jahod přes borůvky, meruňky po višně a švestky – čerstvé i mražené. Tady je jednoduchý postup:
- Větší ovoce nakrájejte na kostičky, malé ovoce můžete nechat v celku.
- Ovocnou směs dejte do pekáče, posypte cukrem a přidejte koření podle chuti (například hřebíček, anýz, skořice).
- Mezitím si nechte vyhřát troubu na cca 180–200 °C.
- Vložte pekáč do trouby a pečte po dobu 30 minut.
- Každých 10 minut nakoukněte a směs promíchejte, aby se nepřipekla.
- Po upečení nalijte do směsi rum (1 až 2 dl) a opět promíchejte.
- Jakmile ovoce vychladne, naplňte ho po okraj skleničky.
- Nakonec sklenici zavíčkujte a otočte dnem vzhůru stejně jako u marmelády.
Tip: Světlo v troubě nesvítí nebo poblikává? Výměna je snadná stejně jako příprava pečeného čaje. Žárovky do trouby snadno nakoupíte v e-shopu s náhradními díly a vyměníte i bez odborníka.